Vrste šećera: osnovni pojmovi

Kako bismo razumjeli pojam šećer ili šećeri, važno je znati na što se konkretno misli. U svakodnevnom govoru, pod šećerom najčešće podrazumijevamo stolni šećer koji se koristi u domaćinstvu. Međutim, pojam šećeri obuhvaća probavljive ugljikohidrate i koristi se u množini jer postoje mnoge vrste šećera.

Iako svi šećeri pripadaju kategoriji ugljikohidrata i dijele zajedničku osnovnu kemijsku strukturu, oni se razlikuju u kemijskom sastavu i metaboličkim učincima. U nastavku ćemo pružiti kratki pregled različitih vrsta šećera:

Monosaharidi

Monosaharidi su najjednostavniji oblici šećera koji se ne mogu razgraditi na jednostavnije oblike. Najpoznatiji monosaharidi su glukoza, fruktoza i galaktoza. Ovi šećeri su osnovni gradivni blokovi složenijih ugljikohidrata.

Disaharidi

Disaharidi su šećeri koji se sastoje od dva monosaharida spojena glikozidnom vezom. Primjeri uključuju saharozu (stolni šećer), laktozu i maltozu.

Stolni šećer, poznat i kao saharoza, je najčešći oblik šećera koji se koristi u domaćinstvima. Saharoza se brzo razgrađuje u glukozu i fruktozu što dovodi do brzog porasta razine šećera u krvi i ima glikemijski indeks 70. Stolni šećer (saharoza) je široko korišten, ali njegova pretjerana konzumacija povezana je s različitim zdravstvenim rizicima, uključujući pretilost, dijabetes tipa 2, srčane bolesti i probleme sa zubima. Smanjenje unosa saharoze i korištenje zdravijih alternativa može pridonijeti boljem zdravlju i prevenciji kroničnih bolesti.

Polisaharidi

Polisaharidi su složeni ugljikohidrati koje čine više monosaharidnih jedinica. Primjeri uključuju škrob i celulozu. Iako tehnički nisu šećeri, tijelo ih razgrađuje na jednostavne šećere tijekom probave.

Dodani šećeri u proizvodima

‘Dodani šećeri’ uključuju sve šećere i sirupe koji se dodaju hrani i pićima tijekom njihove obrade ili pripreme. Oni mogu uključivati saharozu, glukozno-fruktozni sirup, agavu, javorov sirup i med.

Pretjerana konzumacija dodanih šećera povezana je s različitim zdravstvenim rizicima poput pretilosti, dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti i problema sa zubima. Razborito je smanjiti unos ovih dodataka kako bi se očuvalo zdravlje.

Inovacije u prehrani: Smart Sugar

Naš Smart Sugar sadrži 100% izomaltulozu (također poznatu kao Palatinose™). To je disaharid sastavljen od glukoze i fruktoze s različitom vrstom veze koja omogućuje sporiju apsorpciju u usporedbi sa saharozom.

Izomaltuloza ima nizak glikemijski indeks (32), što omogućava sporije otpuštanje glukoze u krvotok. To pomaže u održavanju stabilne razine šećera u krvi te pruža dugotrajniji izvor energije. Osim toga, pokazalo se da izomaltuloza poboljšava osjećaj sitosti, što može biti korisno za one koji žele kontrolirati svoju težinu.

Također je utvrđeno da izomaltuloza može poboljšati kognitivne funkcije i raspoloženje, a zbog toga što ne potiče karijes, pogodna je i za zdravlje zubi.

Smart Sugar je pakiran u vrećice u prahu od 1kg i manje vrećice od 8g koje dolaze u kutijama po 28 kom.

Zaključak

Iako svi šećeri pružaju energiju, jer je glukoza osnovni izvor energije, važno je razumjeti njihove različite izvore i metaboličke učinke. Razumijevanje različitih vrsta šećera i njihovih učinaka na tijelo ključno je za pravilnu prehranu i održavanje zdravlja. Važno je znati ne samo koliko šećera neki proizvod ima, nego i kojoj vrsti šećer pripada. Dok prekomjerna konzumacija dodanih šećera može imati negativne posljedice, inovacije poput izomaltuloze nude zdravije alternative koje mogu pridonijeti boljem zdravstvenom statusu.

Uvođenjem svrhovitih promjena u prehrambene navike možemo postići ravnotežu i bolju kvalitetu života. Proizvođači i prehrambena industrija također igraju ključnu ulogu u promicanju ovih promjena putem inovativnih proizvoda koji doprinose općenitom zdravlju potrošača.

Komentari su onemogućeni