Kolagen i zdravlje kostiju: Obnavljanje prirodnog kolagena u tijelu

Kolagen je ključna komponenta ljudskog tijela koja igra vitalnu ulogu u održavanju zdravlja koštanog tkiva. Kolagena za kosti je važan posebno u očuvanju koštane mase i prevencije stanja poput osteoporoze.

Što je kolagen i zašto je važan?

Kolagen čini oko 30% mase kosti i doprinosi fleksibilnosti i elastičnosti kostiju, omogućujući im otpornost na istezanje i savijanje. Bez dovoljno kolagena, kosti postaju krhke i sklone lomljenju. Uz mineralne soli koje čine 60-70% mase kosti, kolagen je esencijalan za ukupnu strukturu i funkcionalnost kostiju.

Dodatak prehrani za zdravlje kostiju

Dodatak prehrani koji sadrži peptide iz kolagena može biti izuzetno koristan za očuvanje koštane mase. NaturaLife Bones Collagen Peptides je primjer proizvoda koji sadrži bioaktivne peptide iz kolagena poznate kao FORTIBONE®. Ovi specifični peptidi stimuliraju stanice kostiju da povećaju sintezu kolagena, čime podržavaju gustoću, stabilnost i fleksibilnost kostiju. Kolageni peptid FORTIBONE® nije alergen, visoko je probavljiv i ima klinička istraživanja koja podupiru njegovu učinkovitost

Klinička istraživanja o učinkovitosti FORTIBONE®

Klinička studija koja je uključivala 180 žena sa smanjenom koštanom masom pokazala je da dnevna suplementacija od 5g FORTIBONE® tijekom 12 mjeseci značajno poboljšava mineralnu gustoću kostiju (BMD). Studija je koristila DXA skeniranja za mjerenje promjena u BMD-u, a rezultati su bili izuzetno pozitivni. To potvrđuje važnost kolagena u održavanju zdravlja kostiju.

Kome su dodatci prehrani najpotrebniji?

Peptidi kolagena poput FORTIBONE® posebno su korisni za osobe s osteopenijom ili osteoporozom. Osteoporoza je stanje koje karakterizira niska koštana masa i deterioracija koštanog tkiva, što dovodi do povećane lomljivosti kostiju. Osteopenija, rani stadij osteoporoze, može započeti već u dobi od 35 godina kada se koštana masa progresivno smanjuje.

Suplementacija kolagenom također je važna za žene u postmenopauzi koje često doživljavaju atrofiju kostiju i gubitak gustoće kostiju. Osim toga, fizički aktivni pojedinci zainteresirani za održavanje dobrog zdravlja kostiju mogu imati koristi od ovih dodataka prehrani.

Zaključak

Kolagen igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju pružajući im potrebnu fleksibilnost i elastičnost. Dodaci prehrani koji sadrže kolagen, kao što su NaturaLife Bones Collagen Peptides s FORTIBONE® peptidima, mogu značajno pomoći u očuvanju koštane mase i prevenirati stanja poput osteoporoze. Kroz klinička istraživanja dokazana je učinkovitost ovih bioaktivnih peptida, što ih čini vrijednim dodatkom rutini svakog pojedinca koji želi održati zdrave kosti kroz cijeli život.

Komentari su onemogućeni